Split je drugi po veličini grad u Hrvatskoj i glavni grad Dalmacije.

Doživite nevjerojatnu ljepotu 1700 godina starog bisera Jadrana. Ništa više ne dokazuje svoju ljepotu i njezinu jedinstvenost nego činjenica da je cijeli stari grad na UNESCO-vom popisu svjetske baštine još od 1979. godine.

Ovaj izlet će vas odvesti kroz vrijeme, gdje ćete otkriti način na koji je život u palači bio organiziran tijekom srednjeg vijeka, dok lutate kroz labirint komora i uskih ulica upravo onako kako su se tada nalazile te proći ulicom "Pusti me proć "- najužom ulicom u Splitu.  Šetnja do Peristila - središnjeg trga palače, koji je zbog svoje jedinstvene ljepote i neobične akustičnosti postao idealnim kazališnim krajolikom, zapanjit će vas svojim Vestibulom i Jupiterovim hramom.

Šetnja se nastavlja do katedrale sv. Dujma - kompleks crkve, nastale iz carskog rimskog mauzoleja, sa zvonikom. Posvećena je na prijelazu iz 7. stoljeća, a smatra se najstarijom katoličkom katedralom na svijetu koja je u upotrebi u svojoj izvornoj strukturi, a nije imala skorašnju renovaciju u kasnijem periodu (premda zvonik datira iz 12. stoljeća stoljeće). Pogled s vrha tornja ostavit će vas bez daha i osjetit ćete kao da imate cijeli grad na dlanu.  Mnogo je više ljepota nego što se može opisati, poput Srebrnih i Željeznih vrata, Voćnog trga s kipom Marka Marulića, poznatog hrvatskog pisca, Prokurativa – Trga Republike koji podsjeća na Trg sv. Marka u Veneciji, tržnice Pazar, itd

split iz zraka

Ako ste mislili da ste sve vidjeli, pričekajte dok ne posjetite Salonu. Drevna ljepota ovog povijesnog mjesta će vas hipnotizirati. Salona se nalazi u srcu Solina i nekad je bila glavni grad rimske provincije Dalmacije. To je najveće arheološko nalazište u Hrvatskoj, okruženo monumentalnim zidinama s kulama i vratima, forumom s hramovima, amfiteatrom i grobljima sa salonitanskim mučenicima (Manastirine, Kapljuč, Marusinac). Salona je bila grad s više od 60.000 stanovnika i, prema legendi, rodno mjesto cara Dioklecijana. U neposrednoj blizini su znamenitosti: Dioklecijanov akvadukt, koji je dovodio vodu sve do palače, terme i Most od pet lukova, koji su živi dokaz bogate povijesne baštine i važnosti regije.

 

Cijena na upit