Hvar – Milna – Jelsa - Starigrad

Prijevoz do splitske trajektne luke i ukrcaj na trajekt koji isplovljava u 08:30 prema jednom od deset najboljih svjetskih otoka: Hvar.
Po dolasku u luku Starigrad, transfer do grada Hvara koji se može pohvaliti mnogim mjestima koja vrijedi posjetiti. Razgled započinje posjetom katedrali i biskupskoj palači, na najvećem trgu u Dalmaciji, Hvarskom trgu, a zatim se nastavlja do hvarskog kazališta (jednog od prvih i najstarijih europskih kazališta osnovanog 1612. godine) podignutom na drevnom Arsenalu koji je nekada služio kao mjesto za popravak i pretovarna stanica za ratne galije. Franjevački samostan utemeljen 1461. godine ima iznimnu staru majstorsku kolekciju, i benediktinski samostan u kojem su benediktinske redovnice stekle svjetsku slavu za svoj ukrasni vez, a posebno za agave čipku.

Nakon nekoliko minuta dolazimo do hvarske Tvrđave (Španjola - španjolski), sagrađene iznad stare gradske jezgre sredinom 16. stoljeća s uzbudljivim pogledom na grad Hvar i okolne Paklinske otok. Slijedi vožnja panoramskom cestom prema Milni a usput prolazimo kroz polja lavande - jednom od glavnih proizvoda otoka. Ručak u Milni, pa čak i brzo kupanje u moru, ako vremenski uvjeti dopuste.

Izlet se nastavlja u smjeru Jelse, u posjet vrhunskom mjestu za degustaciju vina – vinarija Bastijana – izgrađenoj po uzoru na drevne rimske blagovaonice koja se nalazi u stijeni ispod vinarije Tomić. Nakon toga se dolazi u Starigrad, prolazeći uz Agersku ravnicu, gdje su geometrijsku parcelaciju prvi puta položili grčki kolonisti a koja je i dan danas toliko dobro očuvana da se nalazi na UNESCO-vom svjetskom kulturnom popisu od 2008. godine. Ukoliko vrijeme dopusti, posjet uključuje i najpoznatiju zgradu u Starigradu, ljetnikovac s ribnjakom i pripadajućim golubinjakom renesansnog pjesnika Petra Hektorovića. Povratak u Split trajektom u 17:30.

Cijena na upit